Τι είναι – Τι προκαλούν – Πως αντιμετωπίζονται
Τα αιμαγγειώματα είναι καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται από τα αιμοφόρα αγγεία. Τα αιμαγγειώματα μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματος (δέρμα, συκώτι κλπ) και πολύ συχνά εμφανίζονται στη σπονδυλική στήλη.
Τα αιμαγγειώματα της σπονδυλικής στήλης εμφανίζονται εντός των σπονδύλων, συνήθως στη θωρακική και οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και πολύ πιο σπάνια στην αυχενική μοίρα.
Τα αιμαγγειώματα σπονδυλικής στήλης είναι σχετικά συχνά, και παρουσιάζονται στο 10% των ανθρώπων. Για την ακρίβεια, είναι οι πιο συχνοί καλοήθεις όγκοι της σπονδυλικής στήλης.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι τυχαία ευρήματα, δηλαδή ανακαλύπτονται τυχαία σε μαγνητική που έγινε για κάποιο λόγο (συνήθως για οσφυαλγία ή ισχιαλγία) και δε χρειάζεται να γίνει κάποια θεραπεία. Μόνο στις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που προκαλούν συμπτώματα χρειάζεται να αντιμετωπιστούν.
Μια και τα αιμαγγειώματα είναι “αγγειακοί όγκοι”, έχουν εξαιρετικά πλούσια αιμάτωση. Όταν ένα αιμαγγείωμα χρήζει χειρουργικής αφαίρεσης, ο χειρουργός συνήθως ζητά πριν το χειρουργείο μια αγγειογραφία ώστε να εκτιμήσει με ακρίβεια το αγγειακό δέντρο, δηλαδή από πού ακριβώς παίρνει αιμάτωση ο όγκος.
Αιμαγγείωμα Σπονδυλικής Στήλης: Συμπτώματα
Όπως προαναφέρθηκε τα περισσότερα αιμαγγειώματα είναι απολύτως ασυμπτωματικά και δε χρήζουν κάποιας θεραπείας.
Σ’ αυτά που είναι συμπτωματικά, το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ο πόνος στην περιοχή. Αν το αιμαγγείωμα επεκτείνεται εκτός του σπονδύλου ή αν προκαλέσει κάταγμα του σπονδύλου, ενδέχεται να πιεστούν τα νεύρα ή και ο νωτιαίος μυελός. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί πόνο στα κάτω άκρα, μούδιασμα, μυική αδυναμία και σπανιότερα διαταραχές στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και του εντέρου.
Ένας σπόνδυλος ο οποίος είναι στο μεγαλύτερό του μέρος κατειλημμένος από αιμαγγείωμα μπορεί να υποστεί συμπιεστικό κάταγμα. Σπάνια, τα αιμαγγειώματα μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία.
Συχνότητα
Τα αιμαγγείωμα συνήθως ανακαλύπτονται στην 4η με 6η δεκαετία της ζωής. Εμφανίζονται το ίδιο συχνά σε άνδρες και γυναίκες, αλλά στις γυναίκες είναι πιο πιθανό να είναι συμπτωματικά.
Αιμαγγείωμα Σπονδυλικής Στήλης: Διάγνωση
Η διάγνωση μπαίνει με τη μαγνητική και την αξονική τομογραφία. Η μαγνητική τομογραφία μετά τη χορήγηση σκιαγραφικού είναι η πιο ακριβής εξέταση.
Αιμαγγείωμα Σπονδυλικής Στήλης: Αντιμετώπιση – Θεραπεία
Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, η μεγάλη πλειοψηφία των αιμαγγειωμάτων δε θα χρειαστεί ποτέ αντιμετώπιση. Μόνο εκείνοι οι όγκοι που προκαλούν σημαντικά προβλήματα όπως έντονο πόνο ή νευρολογική σημειολογία θα χρειαστεί τελικά να αντιμετωπιστούν. Οι θεραπευτικές επιλογές είναι οι εξής:
κυφοπλαστική / σπονδυλοπλαστική (δηλαδή έγχυση οστικού τσιμέντου εντός του όγκου)
στερεοτακτική ακτινοχειρουργική (ακτινοθεραπεία)
εμβολισμός (δηλαδή έγχυση ειδικού υλικού εντός του όγκου μέσω ενός λεπτού καθετήρα)
χειρουργική αφαίρεση (κυρίως του οστού που πιέζει) με ή χωρίς σπονδυλοδεσία.
Εικόνα 2: Μαγνητική τομογραφία με αιμαγγείωμα του Ο1 σπονδύλου και η αντίστοιχη σχηματική απεικόνιση στην οποία φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο ο αγγειακός αυτός καλοήθης όγκος αναπτύσσεται εντός του σπονδύλου
Σχόλιο του γιατρού:
Τα αιμαγγειώματα στη σπονδυλική στήλη είναι πραγματικά συχνά. Οι πιο πολλοί επισκέπτες της ιστοσελίδας μου κατέληξαν εδώ ψάχνοντας να καταλάβουν τι ακριβώς είναι αυτό που περιγράφει το πόρισμα της μαγνητικής τους.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, το αιμαγγείωμα είναι πράγματι ένα “τυχαίο εύρημα”, χωρίς κλινική σημασία. Όμως εδώ να πούμε το εξής: η μαγνητική στη μέση έγινε για κάποιο λόγο. Συνήθως για πόνο στη μέση ή και το πόδι. Και παρόλο που ο νευροχειρουργός θα καταφέρει με μεγάλη βεβαιότητα να πει αν το αιμαγγείωμα είναι αθώο ή όχι, αυτό δε φτάνει. Πρέπει να δουλέψει μαζί με τον ασθενή ώστε να βρεθεί η αιτία των συμπτωμάτων του. Αυτό γίνεται με το συνδυασμό του λεπτομερούς ιστορικού, της προσεκτικής κλινικής εξέτασης και της σωστής εκτίμησης των απεικονιστικών ευρημάτων.