Ασθενής γυναίκα 58 ετών με πονοκεφάλους και διαταραχές όρασης. Ο οφθαλμολογικός έλεγχος έδειξε οίδημα οπτικών θηλών άμφω και σημαντικό περιορισμό των οπτικών πεδίων. Τα συμπτώματα της ασθενούς ήταν προοδευτικά επιδεινούμενα, το ίδιο και οι εξετάσεις της.
Η μαγνητική εγκεφάλου ανέδειξε ευμεγέθη αραχνοειδή κύστη δεξιά κροταφικά με σημαντική πίεση επί του υγιούς εγκεφάλου και παρεκτόπιση των δομών της μέσης γραμμής (έμμεση ένδειξη αυξημένης ενδοκράνιας πίεσης).
Διενεργήθηκε μίνι κροταφική κρανιοτομία και ενδοσκοπικώς υποβοηθούμενη αφαίρεση / θυριδοποίηση (fenestration) της ευμεγέθους αραχνοειδούς κύστης.
Η ασθενής παρουσίασε άμεση βελτίωση της όρασής της. Ο απεικονιστικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία 6 μήνες μετά την επέμβαση ανέδειξε σημαντική μείωση της κύστης και της πίεσης επί του υγιούς εγκεφάλου.
Σχόλιο του χειρουργού:
Οι αραχνοειδείς κύστεις εγκεφάλου είναι συνήθως τυχαία ευρήματα στην αξονική ή μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται για συμπτώματα τα οποία δε σχετίζονται με την ίδια την κύστη.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αραχνοειδείς κύστεις είναι ασυμπτωματικές και δε χρειάζεται κάποια θεραπεία, παρά μόνο παρακολούθηση.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως η κύστη ήταν εξαιρετικά μεγάλη και πίεζε σημαντικά τον παρακείμενο εγκέφαλο. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τη λεγόμενη “παρεκτόπιση των δομών της μέσης γραμμής”. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος πιέζεται από τη μία μεριά τόσο πολύ, που οι φυσιολογικές εγκεφαλικές δομές παρεκτοπίζονται. Επιπλέον, η αυξημένη ενδοκράνιος πίεση προκάλεσε οίδημα στα οπτικά νεύρα, γι’ αυτό και η ασθενής είχε προβλήματα με την όρασή της.
Η ένδειξη για χειρουργείο ήταν απόλυτη. Έγινε μια μικρή κρανιοτομία δεξιά κροταφικά μέσα από την οποία με τη βοήθεια μικροσκοπίου αφαιρέθηκε το μεγαλύτερο μέρος του τοιχώματος της κύστης ενώ έγινε και θυριδοποίηση της κύστης στις παρακείμενες βασικές δεξαμενές προκειμένω να μην υπάρχει περίπτωση να ξαναδημιουργηθεί. Το τελικό αποτέλεσμα ελέγχθηκε πλήρως με τη βοήθεια του ενδοσκοπίου (ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη αφαίρεση).
Το αποτέλεσμα 6 μήνες μετά είναι εξαιρετικό, τόσο σ’ ότι αφορά στη μαγνητική τομογραφία όσο και σ’ ότι αφορά στα συμπτώματα της ασθενούς.