Γράφει ο Παντελής Σταυρινού, Διευθυντής Νευροχειρουργός του Νοσοκομείου Metropolitan Hospital.
Οι επιδερμοειδείς κύστεις, προκύπτουν από επιθηλιακά κύτταρα που παγιδεύονται κατά το κλείσιμο του νευρικού σωλήνα, κατά την ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτές οι κύστεις αναπτύσσονται λόγω της συσσώρευσης της χοληστερόλης και της κερατίνης που αποπίπτει (αποβάλλεται) απο το τοίχωμα της κύστης και μπορούν να εγκλωβίσουν τα κοντινά νεύρα και τις αρτηρίες.
Συμπτώματα
Οι επιδερμοειδείς κύστες συνήθως εμφανίζονται στη βάση του κρανίου, αλλά σπάνια μπορούν να εμφανιστούν και εντός του εγκεφαλικού παρεγχύματος, των κοιλιών του εγκεφάλου ή του εγκεφαλικού στελέχους.
Διάγνωση
Η συμμετοχή πολλαπλών κρανιακών νεύρων και της έσω καρωτίδας είναι κάτι συχνό. Οι επιδερμοειδείς κύστεις παρουσιάζουν απώλεια της ακοής, εμβοές (βουητά), πονοκέφαλο, σπασμό του προσώπου ή νευραλγία του τριδύμου. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν διαφεύγει περιεχόμενο της κύστης προκαλείται άσηπτη μηνιγγίτιδα.
Αντιμετώπιση
Οι επιδερμοειδείς κύστεις αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση. Οι κύστεις τείνουν να αναπτύσσονται κατά μήκος των κρανιακών νεύρων, πράγμα που μπορεί να καταστήσει την ολική αφαίρεσή τους δύσκολη. Διεγχειρητικά, έχουν χαρακτηριστική εμφάνιση, σαν “πέρλα” (Εικόνα 1). Για πολλαπλές ή ταχέως επαναλαμβανόμενες επιδερμοειδείς κύστεις έχει περιγραφεί η θεραπεία με ακτινοβολία.
Εικόνα 1: Διεγχειρητικές εικόνες εξαίρεσης επιδερμοειδών όγκων. Αριστερά: Επιδερμοειδές αριστερής γεφυροπαρεγκεφαλιδικής γωνίας (ΓΠΓ). Διακρίνεται η άνω λιθοειδική φλέβα η οποία παρασκευάστηκε και διατηρήθηκε. Δεξιά: Επιδερμοειδές δεξιάς ΓΠΓ. Διακρίνεται η στενή σχέση του όγκου με τα κρανιακά νεύρα (προσωπικό αρχείο Π. Σταυρινού).