Κρανιοφαρυγγίωμα Εγκεφάλου: Αντιμετώπιση – Θεραπεία
Ιστορικά, η καλύτερη θεραπεία των κρανιοφαρυγγιωματων ήταν αμφιλεγόμενη και περιελάμβανε δύο βασικές προσεγγίσεις: επιθετική χειρουργική σε μια προσπάθεια να αφαιρεθεί ριζικά ο όγκος έναντι μιας πιο συντηρητικής χειρουργικής προσέγγισης με συμπληρωματική ακτινοθεραπεία (δηλαδή ο χειρουργός να αφήσει λίγο όγκο πίσω ο οποίος στη συνέχεια θα ακτινοβοληθεί).
Οι εξελίξεις στις νευροχειρουργικές τεχνικές έχουν μειώσει σημαντικά τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα που σχετίζονται με το χειρουργείο, καθιστώντας εφικτή την ολική αφαίρεση σε όλο και περισσότερες περιπτώσεις. Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις στην ακτινοθεραπεία, κυρίως με τη μορφή της ακτινοχειρουργικής έχουν επιτρέψει την ασφαλή και αποτελεσματική ακτινοβόληση του όγκου.
Μια έμπειρη νευροογκολογική ομάδα (νευροχειρουργός, ακτινοθεραπευτής, νευρο-ογκολόγος, ενδοκρινολόγος, οφθαλμίατρος) είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη θεραπεία τόσο των παιδιατρικών όσο και των ενήλικων ασθενών με κρανιοφαρυγγιώματα.
Χειρουργείο
Η χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να βελτιωθούν τα συμπτώματα, να μπεί η διάγνωση και να αφαιρεθεί ολόκληρος ο όγκος αν αυτό είναι δυνατό. Ορισμένοι νευροχειρουργοί υποστηρίζουν μια πιο συντηρητική στρατηγική όπου αδειάζονται οι κύστεις (ώστε να βελτιωθούν τα συμπτώματα) και αφαιρείται ένα τμήμα του όγκου ενώ το υπόλοιπο ακτινοβολείται. Πολλοί άλλοι ισχυρίζονται ότι το πρώτο χειρουργείο προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για οριστική θεραπεία και επιχειρούν ολική αφαίρεση του όγκου.
Η χειρουργική προσέγγιση εξαρτάται από τη θέση του όγκου. Πολλά κρανιοφαρυγγιώματα μπορούν να αφαιρεθούν με διαρρινική προσπέλαση, συνήθως με τη χρήση ενδοσκοπίου. Άλλα κρανιοφαρυγγιώματα, ειδικά αυτά που εκτείνονται πέραν του τουρκικού εφιππίου, πρέπει να χειρουργούνται διακρανιακά, δηλαδή με κρανιοτομία. Η κρανιοτομία είναι η αφαίρεση (και στο τέλος φυσικά επανατοποθέτηση) ενός τμήματος του κρανίου προκειμένω ο νευροχειρουργός να προσπελάσει τον όγκο. Σε πολλές περιπτώσεις η κρανιοτομία μπορεί να γίνει με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, όπως για παράδειγμα με υπερόφρυο μίνι κρανιοτομία (κρανιοτομία «κλειδαρότρυπα», μέσα από το φρύδι).
Ακτινοθεραπεία/Ακτινοχειρουργική
Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί την ακτινοβόληση με ακτίνες Χ υψηλής ενέργειας, προκειμένω να καταστραφούν τα κύτταρα του όγκου. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ακτινοβόλησης. Ο καταλληλότερος τρόπος αποφασίζεται απο έναν ακτινοθεραπευτή, ιδανικά μαζί με έναν νευροχειρουργό ή στα πλάισια μιας νευροογκολογικής ομάδας. Ο ακτινοθεραπευτής θα συνυπολογίσει το πεδίο που πρέπει να ακτινοβοληθεί, τις πέριξ δομές καθώς επίσης και τη γενική κατάσταση του ασθενούς και θα προτείνει ένα πλάνο ακτινοβόλησης.
Παροχέτευση της κύστης
Σε ασθενείς που ο όγκος δε γίνεται να αφαιρεθεί (πχ ηλικιωμένοι ασθενείς) ή σε περιπτώσεις που η κύστη του κρανιοφαρυγγιώματος επανεμφανίζεται, υπάρχει η δυνατότητα παρακέντησης του υγρού με βελόνη, ενδεχομένως με ταυτόχρονη τοποθέτηση ρεζερβουάρ παρακέντησης (Ommaya).