Ασθενής άνδρας 60 ετών με εμμένων άλγος κάτω άκρων, ιδίως δεξιά, κατά τη βάδιση. Ο ασθενής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν πονά όταν είναι ξαπλωμένος ή καθιστός, αλλά ο πόνος ξεκινά και επιδεινώνεται όσο περισσότερο περπατάει.
Ο απεικονιστικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία της σπονδυλικής στήλης ανέδειξε σπονδυλική στένωση στο επίπεδο Ο4/5, με πίεση επί των κατερχομένων ριζών.
Διενεργήθηκε ενδοσκοπική αποσυμπίεση της σπονδυλικής στένωσης.
Ο ασθενής παρουσίασε άμεση και πλήρη βελτίωση των συμπτωμάτων του και πήρε εξιτήριο εντός 18 ωρών.
Αριστερά: Διακρίνεται η πλήρης αποσυμπίεση της σύστοιχης Ο5 ρίζας δεξιά. Προσέξτε πως η ρίζα παρουσιάζει υπεραιμία, ένδειξη σημαντικού χρόνιου ερεθισμού λόγω της πιεσης. Κέντρο: πλήρης αποσυμπίεση και της αριστερής ρίζας (over-the-top technique) χωρίς να γίνει τομή αριστερά, παρά μόνο με τη χρήση του ενδοσκοπίου. Δεξιά: Διεγχειρητική εικόνα όπου διακρίνεται το ενδοσκόπιο και η χρήση του κατά τη διάρκεια της επέμβασης. (προσωπικό αρχείο νευροχειρουργού Παντελή Σταυρινού).
Σχόλιο του χειρουργού:
Ο ασθενής παρουσιάζει τυπική νευρογενή διαλείπουσα χωλότητα, χαρακτηριστική για στένωση του σπονδυλικού σωλήνα.
Επιλέξαμε την ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπική δισκεκτομή. Μέσα από μια τομή 7 χιλιοστών, τοποθετήθηκε κάμερα μέσα από την οποία με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων έγινε πλήρης αποσυμπιέση του σπονδυλικού σωλήνα.
Με τη βοήθεια του ενδοσκοπίου αποκτούμε πρόσβαση σε περιοχές για τις οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες θα χρειαζόμασταν μεγαλύτερη τομή. Μ’ αυτό τον τρόπο προστατεύουμε πλήρως τις υγιείς δομές, ο ασθενής παίρνει εξιτήριο άμεσα μια και δεν πονά σχεδόν καθόλου ενώ σε πολλούς ασθενείςτο ενδοσκόπιο μας επιτρέπει να τους βοηθήσουμε αποφεύγοντας τη σπονδυλοδεσία, δηλαδή την τοποθέτηση βιδών στα οστά της οσφυϊκής μοίρας.