Μια νέα στοχευμένη θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση χωρίς πρόοδο νόσου (PFS – progression free survival) σε ασθενείς με γλοίωμα χαμηλού βαθμού.
Τα αποτελέσματα από τη μελέτη INDIGO, μια διεθνή κλινική δοκιμή φάσης 3, έδειξαν ότι η στοχευμένη θεραπεία με ένα φάρμακο που ονομάζεται vorasidenib, υπερδιπλασίασε την επιβίωση χωρίς πρόοδο νόσου σε άτομα με υποτροπιάζον γλοίωμα 2ου βαθμού.
Σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο (το λεγόμενο placebo), εκείνοι που έλαβαν vorasidenib παρέμειναν για σχεδόν 17 περισσότερους μήνες χωρίς να επιδεινωθεί ο όγκος τους. Σημαίνει ότι οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο δεν χρειάστηκε να ξεκινήσουν χημειοθεραπεία και ακτινοβολία, που έχουν σημαντικές παρενέργειες, παρά μόνο πολύ αργότερα.
Η καθυστέρηση στην έναρξη της χημειοθεραπείας και της ακτινοβολίας είναι σημαντική για ασθενείς με υποτροπιάζον γλοίωμα βαθμού 2 με μεταλλάξεις IDH1 και IDH2 που μελετήθηκαν σε αυτή τη δοκιμή, επειδή αυτός ο υποτύπος γλοιώματος τείνει να επηρεάζει νεότερους ανθρώπους, συχνά εκείνους στα 30 τους. Η τρέχουσα καθιερωμένη θεραπεία της ακτινοβολίας και της χημειοθεραπείας μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά ελλείμματα που δυσκολεύουν τους ασθενείς να μάθουν, να θυμούνται νέα πράγματα, να συγκεντρώνονται ή να λαμβάνουν καθημερινές αποφάσεις – όλα αυτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά ή περιοριστικά για άτομα με νεαρές οικογένειες ή στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής ζωής τους.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες διαπίστωσαν ότι η νόσος προχώρησε σε μόλις 28% των ατόμων που έλαβαν vorasidenib, σε σύγκριση με το 54% αυτών που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo). Από τον Σεπτέμβριο του 2022 (30 μήνες μετά την έναρξη της μελέτης), το 72% των ασθενών που ανήκαν στην ομάδα του vorasidenib εξακολουθούσαν να λαμβάνουν το φάρμακο και η νόσος τους δεν είχε προχωρήσει.
Τα αποτελέσματα της δοκιμής, που δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine, αντιπροσωπεύουν την πρώτη κλινική δοκιμή που αναλύει ένα φάρμακο στοχευμένης θεραπείας που αναπτύχθηκε ειδικά για τη θεραπεία του καρκίνου του εγκεφάλου.
Οι στοχευμένες θεραπείες έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν συγκεκριμένα μόρια που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία και άλλες θεραπείες που μπορούν να επηρεάσουν τόσο καρκινικά όσο και υγιή κύτταρα, οι στοχευμένες θεραπείες επιτίθενται μόνο στα καρκινικά κύτταρα με τον μεταλλαγμένο στόχο, ενώ ελαχιστοποιούν τη βλάβη στα φυσιολογικά κύτταρα.