Ασθενής γυναίκα 43 ετών με ιδιαίτερα έντονο άλγος αυχένα και δεξιού άνω άκρου (κατανομής κυρίως Α7 ρίζας). Συνοδός ζάλη, τάση προς έμετο και δυσφαγία.
Ο απεικονιστικός έλεγχος με μαγνητική και αξονική τομογραφία της σπονδυλικής στήλης ανέδειξε εικόνα σωματεκτομής Α5, Α6 και μερικώς και Α7. Υπήρχε χαλάρωση των βιδών που καθήλωναν την πλάκα. Συνολικά εικόνα ψευδάρθρωσης και πίεσης επί του νωτιαίου μυελού και των αυχενικών ριζών (κυρίως Α7 δεξιά)
Διενεργήθηκε αρχικά οπίσθια σπονδυλοδεσία με διαυχενικές βίδες Α4, βίδες στα πλάγια ογκώματα Α5 και διαυχενικές βίδες Α7 και Θ1 ενώ έγινε και τρηματεκτομή Α6/7 δεξιά.
Στη συνέχεια, αφαίρεση της πρόσθιας πλάκας, ολοκλήρωση της σωματεκτομής Α5 & Α6, απελευθέρωση του νωτιαίου μυελου, πρόσθια δισκεκτομή Α7/Θ1 και τοποθέτηση πρόσθιας πλάκας Α4-Θ1.
Η ασθενής παρουσίασε άμεση βελτίωση της δυσφαγίας και βραχιαλγίας της ενώ στο άμεσο μετεγχειρητικό διάστημα υπήρχε σημαντική ύφεση της αυχεναλγίας και των ιλίγγων που την ταλαιπωρούσαν.
Σχόλιο του χειρουργού:
Πρόκειται για ένα δύσκολο περιστατικό, τόσο χειρουργικά όσο και στην επιλογή της κατάλληλης στρατηγικής. Είναι σαφές ότι η ασθενής χρειάζεται πλέον προσθιοπίσθια σπονδυλοδεσία για τη στήριξη του αυχένα της. Υπάρχουν όμως κάποια σημεία τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής:
- Η ασθενής έχει συνοστέωση του Α3 με τον Α4 σπόνδυλο, επομένως ένα λιγότερο λειτουργικό διάστημα.
- Ο Α7 έχει υποστεί μερική αφαίρεση, οπότε είναι ασαφές κατά πόσο μπορεί να στηρίξει νέο κλωβό, ενώ η αφαίρεσή του θα δημιουργούσε τεράστιο χάσμα και την ανάγκη για τη στήριξη του κλωβού από τον Α4 στον Θ1 σπόνδυλο.
- Οι αυχένες του 3ου και 4ου (Α3 &Α4) αυχενικού σπονδύλου είναι ιδιαίτερα στενοί.
- Πρόκειται για επανεπέμβαση, με πιθανή καθήλωση του οισοφάγου στην πρόσθια πλάκα.
Αρχικά έγινε οπίσθια σπονδυλοδεσία προκειμένω να στηριχθεί ο αυχένας της ασθενούς και να μειωθούν τα άλγη τα οποία οφείλονταν στην “αστάθεια” της αυχενικής μοίρας. Παράλληλα, διενεργήσαμε και οπίσθια τρηματεκτομή ώστε να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση της δεξιάς Α7 ρίζας, η οποία δημιουργούσε πόνο στην ασθενή. Όπως φαίνεται στη μετεγχειρητική αξονική τομογραφία, οι βίδες στους αυχένες του Α4 σπονδύλου τοποθετήθηκαν με ακρίβεια χιλιοστού. Σ’ αυτό, σημαντική ήταν η βοήθεια του διεγχειρητικού νευροπλοηγού σπονδυλικής στήλης με το πιο σύγχρονο σύστημα απεικόνισης (Ο-arm II)
Στη συνέχεια γυρίσαμε την ασθενή σε ύπτια θέση και αφού αφαιρέσαμε την παλαιά πλάκα, αποκαθηλώνοντας τον οισοφάγο, ολοκληρώσαμε τη σωματεκτομή και απελευθερώσαμε τα νευρικά στοιχεία και από μπροστά. Μια και δεν ήταν δυνατή η στήριξη της πλάκας στον Α7, αλλά ούτε και θέλαμε να καταλήξουμε ένα τεράστιο χάσμα, αποφασίσαμε να διατηρήσουμε τον Α7 και να διενεργήσουμε πρόσθια δισκεκτομή Α7/Θ1, καθηλώνοντας τελικά την πλάκα στον Α4, Α7 και Θ1 σπόνδυλο.
