Ασθενής άνδρας 75ετών με έντονο πόνο χαμηλά στη μέση, ιδίως κατά το κάθισμα. Επιπλέον, πόνος και στα δύο πόδια, ιδίως αριστερά, με έντονο μούδιασμα, το οποίο χειροτέρευε όταν ο ασθενής έβηχε.
Ο έλεγχος με μαγνητική τομογραφία με σκιαγραφικό ανέδειξε δύο κυστικές εξεργασίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξεργασία (όγκος) η οποία βρίσκονταν χαμηλότερα ήταν κινητή. Οι βλάβες καταλαμβάνανε ολόκληρο το εύρος του σπονδυλικού σωλήνα ασκώντας σημαντική πίεση στις νευρικές ίνες οι οποίες παρεκτοπίζονταν περιφερικά.
Η ασθενής υπεβλήθη σε πεταλοπλαστική Ο4-Ο5 και θυριδοποίηση διαμεσοτόξιου διαστήματος Ο1/2 από αριστερά και αφαίρεση και των δύο εξεργασιών, υπό συνεχή διεγχειρητικό νευροφυσιολογικό έλεγχο.
Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ανεπίπλεκτη με άμεση βελτίωση των συμπτωμάτων του ασθενούς. Ο έλεγχος τριμήνου (βλ. μετεγχειρητικές μαγνητικές) ανέδειξε πλήρη εξαίρεση των όγκων και ελάχιστη ουλή ενώ ο ασθενής ήταν ασυμπτωματικός.
Σχόλιο του χειρουργού:
Οι λόγοι που επέλεξα να παρουσιάσω το περιστατικό αυτό είναι δύο. Ο πρώτος είναι για να δείξω ότι πολλαπλές βλάβες μπορούν να αντιμετωπιστούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε ένα χρόνο, δηλ. σε ένα χειρουργείο. Αυτό στο οποίο θέλω κυρίως να εστιάσω είναι η προσπελάσεις που χρησιμοποιήθηκαν και συγκεκριμένα ο συνδυασμός της τεχνικής της πεταλοτομίας-πεταλοπλαστικής και της διαμεσοτόξιας θυριδοποίησης. Επιλέξαμε δηλαδή να μήν κάνουμε μια μεγάλη τομή και εκτεταμένη πεταλεκτομία αλλά να συνδυάσουμε δύο κομψές, ατραυματικές τεχνικές. Σε αντίθεση με την πεταλεκτομία, όπου τα οπίσθια στοιχεία (δηλ. ένα τμήμα της “ραχοκοκκαλιάς”) αφαιρούνται μόνιμα, στην πεταλοπλαστική τα πέταλα επανατοποθετούνται και οι σύνδεσμοι συρράφονται, επιτυγχάνοντας έτσι την αποκατάσταση της ανατομίας της σπονδυλικής στήλης. Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη: δεν επηρεάζεται η σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης, δε δημιουργείται ουλή πάνω στη μήνιγγα, μειώνεται σημαντικά το ποσοστό διαφυγής εγκεφαλονωτιαίου υγρού κ.α. Το ίδιο ισχύει και για τη θυριδοποίηση. Στη θυριδοποίηση, η διαμεσοτόξιος θυρίδα, δηλαδή ένα φυσικό άνοιγμα της σπονδυλικής στήλης επεκτείνεται και με μικροχειρουργικές τεχνικές αφαιρείται όλη η βλάβη.
Για παθήσεις όπου τα οπίσθια στοιχεία του ασθενούς είναι υγιή, έχω εγκαταλείψει την πεταλεκτομία (μόνιμη αφαίρεση πετάλων) πλήρως για όγκους σπονδυλικής στήλης.