Τι είναι η διαδερμική σπονδυλοδεσία;
Η σπονδυλοδεσία (δηλαδή η συνέννωση, το «δέσιμο» δύο σπονδύλων) είναι μια συνήθης επέμβαση, η οποία χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει τη σπονδυλική αστάθεια. Οι κλασσικές τεχνικές απαιτούν μεγάλη τομή, αποκόλληση των παρασπονδυλικών μυών και αφαίρεση οστού, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια αίματος, μετεγχειρητικό πόνο και αυξημένο χρόνο αποκατάστασης.
Ποια τα πλεονεκτήματα διαδερμικής σπονδυλοδεσίας;
Νεότερες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές όπως η διαδερμική σπονδυλοδεσία προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα όπως:
- Ελάχιστη καταστροφή των μυών
Η αποκόλληση των μυών, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους ασθενείς, μπορεί μακροπρόθεσμα να γίνει αιτία πόνου και αστάθειας της σπονδυλικής στήλης. Η διαδερμική σπονδυλοδεσία δεν απαιτεί την αποκόλληση των μυών απο τα οστά.
- Ελαχιστοποίηση του ουλώδους ιστού
Επειδή ακριβώς δεν γίνονται μεγάλες τομές αλλά ούτε και μεγάλες αποκολλήσεις μυών από τη φυσική τους θέση, ελαχιστοποιείται η δημιουργία ουλώδους ιστού. Ο ουλώδης ιστός μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο ενώ καθιστά μια ενδεχόμενη επανεπέμβαση σημαντικά πιο εργώδη.
- Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
Οι μικρές τομές (< 1 εκ) συνοδεύονται και από πολύ λιγότερο πόνο σε σχέση με τις κλασσικές τεχνικές. Έτσι, μετεγχειρητικά οι ασθενείς χρειάζονται ελάχιστα παυσίπονα, κινητοποιούνται την 1η μέρα και εξέρχονται του νοσοκομείου την 3η μετεγχειρητική ημέρα.
- Μειωμένη απώλεια αίματος
Οι διαδερμικές τεχνικές έχουν το πλεονέκτημα ότι μειώνουν σημαντικά την απώλεια αίματος (συνήθως λιγότερο απο 100 cc) το οποίο με τη σειρά του βοηθά ώστε οι ασθενείς να κινητοποιούνται και να αναρρώνουν πολύ γρηγορότερα.
- Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
Είναι προφανές ότι οι μικρές τομές δημιουργούν και πολύ μικρότερες ουλές και επομένως ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Αυτό για μερικούς ασθενείς (πχ. νεαρά άτομα, γυναίκες κλπ.) μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
- Μειωμένος κίνδυνος λοίμωξης
Οι μικρές τομές και η ελάχιστη απώλεια αίματος ουσιαστικά μηδενίζουν τον κίνδυνο φλεγμονής.
- Γρήγορη ανάρρωση, ελαχιστοποίηση του χρόνου νοσηλείας
Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, οι ασθενείς κινητοποιούνται ταχύτατα (1η μετεγχειρητική ημέρα) και εξέρχονται του νοσοκομείου την 3η ημέρα.