Εικόνα 2: Διεγχειρητική εικόνα ενδοσκοπικής αφαίρεσης αδενώματος της υπόφυσης. Διακρίνεται το έδαφος του εφιππίου.
- Διάνοιξη του εφιππίου. Το εφίππιο είναι ένα τμήμα της βάσης του κρανίου πίσω από το οποίο βρίσκεται η υπόφυση. Αφού αφαιρεθεί αυτό το τμήμα του οστού, διανοίγεται και η μήνιγγα και ο χειρουργός φτάνει στον όγκο.
- Αφαίρεση του όγκου σε μικρά τεμάχια με ειδικά, μακριά εργαλεία (εικόνα 3). Αρχικά αφαιρείται το κεντρικό τμήμα του όγκου (εσωτερική αποσυμπίεση) και στη συνέχεια παρασκευάζονται τα όρια του όγκου με τον εγκέφαλο. Μετά την αφαίρεση όλου του όγκου, ο χειρουργός προωθεί το ενδοσκόπιο στο εφίππιο για επιθεωρήσει για τυχόν υπολλείμματα. Μερικοί όγκοι αναπτύσσονται πλαγίως στον σηραγγώδη κόλπο και μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρεθεί εντελώς αυτό το τμήμα του όγκου χωρίς να προκληθεί βλάβη στα νεύρα και τα αγγεία. Αν μείνει πίσω όγκος, μπορεί να αντιμετωπιστεί αργότερα με ακτινοβολία/ακτινοχειρουργική. Ο χειρουργός φροντίζει ένα τεμάχιο του όγκου να σταλεί για βιοψία.
Εικόνα 3. Σχηματική απεικόνιση της αφαίρεσης του όγκου με την ενδοσκοπική διαρρινική μέθοδο.
- Λήψη τεμαχίου λίπους απο την κοιλιακή χώρα (προαιρετικά). Σε μερικές περιπτώσεις ο χειρουργός θα πάρει ένα πολύ μικρό κομμάτι λίπους απο την κοιλιακή χώρα προκειμένω να το τοποθετήσει στην περιοχή που ήταν ο όγκος. Αυτό το κομμάτι λίπους βοηθά στη στεγανοποίηση της βάσης του κρανίου.
- Η οπή στο τουρκικό εφίππιο αποκαθίσταται με οστικό μόσχευμα από το ρινικό διάφραγμα. Συνθετικό υλικό χρησιμοποιείται μερικές φορές όταν δεν υπάρχει κατάλληλο κομμάτι διαφράγματος ή όταν ο ασθενής έχει χειρουργηθεί παλιότερα. Βιολογική κόλλα εφαρμόζεται πάνω στο μόσχευμα. Αυτή η κόλλα επιτρέπει την επούλωση και αποτρέπει τη διαρροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού από τον εγκέφαλο.
Η ενδοσκοπική αδενωματεκτομή προσφέρει καλύτερη ορατότητα σε σχέση με την αφαίρεση με μικροσκόπιο, ειδικά σε όγκους οι οποίοι επεκτείνονται πλάγια σε περιοχές που παραμένουν κρυμμένες για το μικροσκόπιο (όπως είναι η περιοχή του σηραγγώδους κόλπου). Απο ρινολογική σκοπιά είναι λιγότερο επεμβατική τεχνική και γίνεται καλύτερα ανεκτή από τους ασθενείς.
Στην ανωτέρω εικόνα απεικονίζονται δύο διαφορετικά αδενώματα υπόφυσης με το ίδιο αποτέλεσμα: την ολική αφαίρεση του όγκου. Εφαρμόστηκε η διαρρινική ενδοσκοπική προσπέλαση. Σύγκλειση με αιματούμενο κρημνό τύπου Hadat (προσωπικό αρχείο νευροχειρουργού Π. Σταυρινού).