Ασθενής άνδρας 82 ετών με ιστορικό υδροκέφαλου φυσιολογικής πίεσης (Normal Pressure Hydrocephalus – NPH) στον οποίο είχε τοποθετηθεί κοιλιοπλευριτική (κοιλιοϋπεζωκοτική) παροχέτευση, λόγω αδυναμίας τοποθέτησης του περιφερικού άκρου στην κοιλιά λόγω εκτεταμένων συμφύσεων από προηγηθέντα χειρουργεία.
Στον ασθενή εφαρμόστηκε η σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική τεχνική της τοποθέτησης του περιτοναϊκού (περιφερικού) άκρου με λαπαροσκοπική τεχνική (βλ. βίντεο).
Η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς ήταν ομαλή και τα συμπτώματα λόγω δυσλειτουργίας της “βαλβίδας” αποκαταστάθηκαν άμεσα.
Σύντομο βίντεο (1:30) στο οποίο φαίνεται η λαπαροσκοπική τοποθέτηση του περιφερικού καθετήρα της “βαλβίδας” εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας (Προσωπικό αρχείο νευροχειρουργού Π. Σταυρινού).
Σχόλιο του χειρουργού:
Ο συγκεκριμένος ασθενής είχε χειρουργηθεί πολλές φορές και η τοποθέτηση του περιφερικού καθετήρα στην κοιλιά δεν απέδιδε σωστά ή συνοδεύονταν με προβλήματα, με αποτέλεσμα στο τελευταίο του χειρουργείο ο καθετήρας να τοποθετηθεί στον υπεζωκότα. Εκεί δυστυχώς δημιούργησε εκ’ νέου προβλήματα όπως πλευριτικές συλλογές.
Η πιο αποτελεσματική θέση για τον περιφερικό καθετήρα είναι η περιτοναϊκή κοιλότητα (δηλαδή η κοιλιά του ασθενούς) και γι’ αυτό το λόγο προσπαθήσαμε εκ’ νέου να τοποθετήσουμε τον καθετήρα ενδοκοιλιακά.
Εφαρμόζοντας λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη τοποθέτηση του καθετήρα είχαμε πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα προηγούμενα χειρουργεία στα οποία είχε υποβληθεί ο ασθενής:
1. Μας επέτρεψε να κάνουμε συμφυσιόλυση (δηλ. να καταργήσουμε πολλές απο τις συμφύσεις της κοιλίας οι οποίες είχαν δημιουργήσει προβλήματα στα προηγούμενα χειρουργεία).
2. Μας επέτρεψε να ελέγξουμε την καλή λειτουργία του καθετήρα ακόμη και μετά την τοποθέτησή του ενδοκοιλιακά.
3. Επιλέξαμε υπό άμεση όραση το καλύτερο δυνατό σημείο για την τοποθέτηση του καινούργιου καθετήρα.
4. Η τοποθέτηση του καθετήρα εντός της κοιλιάς έγινε μέσα από πολύ μικρή τομή (<1 εκ) με αποτέλεσμα την ελάχιστη ταλαιπωρία και πόνο για τον ασθενή.