Γράφει ο Παντελής Σταυρινού, Διευθυντής Νευροχειρουργός του Νοσοκομείου Metropolitan Hospital.
Γενικά
Η οπίσθια αυχενική δισκεκτομή (ή αλλιώς οπίσθια τρηματεκτομή ή επέμβαση Frykholm) είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ο σπασμένος ή εκφυλισμένος δίσκος ο οποίος πιέζει κάποιο νεύρο στον αυχένα, μέσω μιας μικρής τομής στον αυχένα (πίσω μέρος) του ασθενούς (Εικόνα 1).
Δισκεκτομή σημαίνει «αφαίρεση δίσκου» και αυτό ακριβώς συμβαίνει. Στην περίπτωση της οπίσθιας αυχενικής δισκεκτομής το χειρουργείο γίνεται στην περιοχή του αυχένα, δηλαδή στην περιοχή της ανώτερης σπονδυλικής στήλης. Ο νευροχειρουργός πραγματοποιεί μια μικρή τομή (περίπου 1 εκατοστό) στην οπίσθια επιφάνεια του αυχένα. Μέσα από αυτή την τομή φθάνει στη σπονδυλική στήλη όπου αφαιρεί τον παθολογικό δίσκο.
Ενδείξεις
Η πρόσθια αυχενική δισκεκτομή γίνεται σε ασθενείς που έχουν δισκοκήλη/προβολή δίσκου στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και ως εκ’ τούτου έχουν πόνο στον αυχένα αλλά κυρίως στο άνω άκρο. Σε σχέση με την πρόσθια αυχενική δισκεκτομή, η οπίσθια δισκεκτομή είναι λιγότερο επεμβατική μια και δεν αφαιρείται ολόκληρος ο δίσκος αλλά μόνο το σπασμένο κομμάτι του. Προϋπόθεση όμως για να μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος είναι η δισκοκήλη να είναι πλάγια (δηλαδή να πιέζει τη ρίζα) και όχι κεντρική (δηλαδή να μην πιέζει τον νωτιαίο μυελό).
Βέβαια, προτού φθάσει ένας ασθενής στη χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί και να έχουν αποτύχει συντηρητικά μέτρα, όπως φάρμακα, ανάπαυση και φυσικοθεραπεία.
Αντιμετώπιση
Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία και συχνά υπό νευροπαρακολούθηση. Ο νευροχειρουργός πραγματοποιεί μια μικρή τομή στην οπίσθια επιφάνεια του αυχένα. Στη συνέχεια τοποθετείται ένας διαστολέας. Ιδανικά η επέμβαση γίνεται με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους (Εικόνα 2). Αφού αφαιρεθεί ένα μικρό κομμάτι οστού το οποίο καλύπτει την ρίζα (νεύρο) ο νευροχειρουργός αφαιρεί το σπασμένο κομμάτι του δίσκου και απελευθερώνει τη ρίζα. Στη συνέχεια ο διαστολέας αφαιρείται και το τραύμα κλείνεται κατά στρώματα.