Παντελής Σταυρινού

Ο Παντελής Σταυρινού σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική Κλινική του ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης οπου έλαβε τον τίτλο της Νευροχειρουργικής ειδικότητας.

 

Απο τον Νοέμβριο του 2008 έως τον Μάιο του 2009 εξειδικεύτηκε στη νευροχειρουργική παίδων στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Μονάχου (LMU), όπου ασχολήθηκε εντατικά με νευροχειρουργικές παθήσεις της βρεφικής και παιδικής ηλικίας όπως υδροκεφαλία, δυσραφισμό, όγκους εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού.

Απο τον Ιανουάριο του 2011 διετέλεσε Αρχίατρος (Oberarzt) στην Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική Κλινική της Κολωνίας (Uniklinik Köln),  ένα απο τα μεγαλύτερα νευροχειρουργικά κέντρα της Γερμανίας, δυναμικότητας 80 κλινών. Στο κέντρο, το οποίο αποτελείται απο το τμήμα γενικής νευροχειρουργικής και το τμήμα στερεοτακτικής και λειτουργικής νευροχειρουργικής, διενεργούνται 3500 επεμβάσεις ετησίως, απο όλο το φάσμα της νευροχειρουργικής.

Το 2019 ανακηρύχθηκε επικ. Καθηγητής (Priv.-Doz.) της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας.

Tομείς εξειδίκευσης αποτελούν η νευρο-ογκολογία (γλοιώματα, μηνιγγιώματα, μεταστάσεις κ.α.) και η  ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης. Διετέλεσε σταθερό μέλος του νευρο-ογκολογικού συμβουλίου του νοσοκομείου της Κολωνίας συνεργαζόμενος στενά με ογκολόγους, ακτινοθεραπευτές, ακτινολόγους και ψυχοθεραπευτές για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ασθενών με όγκους εγκεφάλου. Συμμετείχε ως ερευνητής σε πολλές πολυκεντρικές νευρο-ογκολογικές μελέτες (CeTeG, Glarius, MetMab, Stellar) ενώ έχει συγγράψει πολλές επιστημονικές εργασίες με αντικείμενο τους όγκους εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού οι οποίες έχουν δημοσιευτεί στα πιο έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Είναι κάτοχος διπλώματος master της Γερμανικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης  με μεγάλη εμπειρία σε επεμβάσεις όπως μικροδισκεκτομή, διαδερμική σπονδυλοδεσία, κυφοπλαστική, XLIF κ.α.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη χειρουργική των όγκων της βάσης κρανίου (skull base surgery). Η χειρουργική της βάσης του κρανίου αποτελεί συχνά χειρουργική πρόκληση, λόγω της ιδιαίτερα περίπλοκης ανατομίας της περιοχής καθώς και της εγγύτητας των όγκων με ιδιαίτερα ευαίσθητες νευρικές και αγγειακές δομές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα ακουστικά νευρινώματα, τα μηνιγγιώματα, οι όγκοι οφθαλμικού κόγχου, τα αδενώματα υπόφυσης κλπ. Η ολική αφαίρεση αυτών των παθήσεων απαιτεί συχνά την επιλογή περίπλοκων χειρουργικών προσπελάσεων, η εφαρμογή των οποίων προϋποθέτει εκπαίδευση σε ειδικά εργαστήρια και εξειδικευμένα κέντρα. Ο ιατρός έχει διενεργήσει πληθώρα τέτοιων επεμβάσεων και συμμετέχει ως προσκεκλημένος εκπαιδευτής σε διεθνή σεμινάρια (Erlangen course for endoscopic and microscopic skull base surgery, Athens surgical anatomy course κ.α.) ενώ ο ίδιος διοργανώνει και διευθύνει το διεθνές course χειρουργικής της βάσης του κρανίου το οποίο λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στην Κολωνία (International Cologne Skull Base Course) και στο οποίο έχουν εκπαιδευτεί πληθώρα νευροχειρουργών από όλον τον κόσμο.

Συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα εκπόνησης των κατευθυντήριων οδηγιών (Guidelines) της ευρωπαϊκής εταιρίας νευροογκολογίας για την αντιμετώπιση των μηνιγγιωμάτων οι οποίες δημοσιεύτηκαν το 2016 και 2021 (EANO Guidelines for the diagnosis and treatment of meningiomas, Lancet Oncol, 2016 & Neuro-Oncology, 2021) καθώς επίσης στην ομάδα εκπόνησης των κατευθυντήριων οδηγιών  της ευρωπαϊκής εταιρίας νευροογκολογίας για την αντιμετώπιση των ακουστικών νευρινωμάτων οι οποίες δημοσιεύτηκαν το 2019 (EANO Guidelines on the diagnosis and treatment of vestibular schwannoma, Neurooncol, 2019).

Έχει δημοσιεύσει πληθώρα επιστημονικών μελετών και διατελεί μέλος της κριτικής επιτροπής (review board) σε πολλά διεθνή νευροχειρουργικά περιοδικά.

Γνωρίστε τον ιατρό σας
Γνωρίστε τον ιατρό σας
Γνωρίστε τον ιατρό σας
Γνωρίστε τον ιατρό σας