Γράφει ο Παντελής Σταυρινού, Διευθυντής Νευροχειρουργός του Νοσοκομείου Metropolitan Hospital.
Γενικά
Η θωρακική δισκεκτομή είναι η επέμβασης αφαίρεσης μιας κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου στο ύψος της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
Η ανθρώπινη σπονδυλική στήλη παρέχει στήριξη στο σώμα και μας επιτρέπει να κάνουμε τις διάφορες κινήσεις του κορμού. Η σπονδυλική στήλη μπορεί γενικά να χωριστεί σε αυχενική, θωρακική, οσφυϊκή και ιερή μοίρα. Η θωρακική σπονδυλική στήλη βρίσκεται στην περιοχή της ράχης, μεταξύ του αυχένα και της μέσης και προστατεύεται από το θώρακα.
Μεταξύ των δύο σπονδύλων υπάρχει ένας δίσκος από χόνδρο που ονομάζεται μεσοσπονδύλιος δίσκος. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος λειτουργεί ως «αμορτισέρ» και προστατεύει τη σπονδυλική στήλη από τις ισχυρές δυνάμεις της κίνησης κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως το άλμα, το τρέξιμο κλπ.
Με την πάροδο του χρόνου οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι μπορεί να υποστούν φθορά και να προβάλουν προς τα πίσω, πιέζοντας το νωτιαίο μυελό και τα νεύρα. Μάλιστα, συχνά, στη θωρακική μοίρα οι δισκοκήλες είναι επασβεστωμένες ή συνοδεύονται από μεγάλα οστεόφυτα (Εικόνα 1)
Πότε έχει ένδειξη το χειρουργείο;
Το χειρουργείο έχει ένδειξη όταν υπάρχει σημαντική πίεση η οποία προκαλεί πόνο ο οποίος δεν ελέγχεται επαρκώς με παυσίπονα, καθώς επίσης και όταν υπάρχουν νευρολογικά προβλήματα λόγω της πίεσης του νωτιαίου μυελού (πχ. αδυναμία κάτω άκρων, σπαστικότητα κλπ.)
Πως γίνεται το χειρουργείο;
Γενικά η θωρακική δισκεκτομή είναι απαιτητικό χειρουργείο και απαιτεί αντίστοιχη εμπειρία απο τον χειρουργό. Υπάρχουν κυρίως δύο χειρουργικές τεχνικές:
Διαθωρακικά: Δηλαδή με τη βοήθεια θωρακοτομής. Σ’ αυτή την περίπτωση η προσπέλαση γίνεται μέσα από τον θωρακικό κλωβό, δηλαδή ανάμεσα από τα πλευρά του θώρακα (Εικόνα 2 και 3).
Εικόνα 3. Κατάσταση μετά απο θωρακική δισκεκτομή. Προσέξτε την πλάγια (διαθωρακική) προσπέλαση και την πλήρη αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού (Προσωπικό αρχείο νευροχειρουργού Π. Σταυρινού)
Οπισθοπλάγια προσπέλαση: Αυτή η προσπέλαση λέγεται και πλευρεγκαρσιεκτομή. Ο χειρουργός έχει πρόσβαση μέσω μιας τομής στο πίσω μέρος της σπονδυλικής στήλης. Στη συνέχεια δημιουργείται ένα παράθυρο μέσα από τα οστά που καλύπτουν την κήλη, αφαιρώντας ένα μικρό μέρος της πλευράς, στο σημείο όπου συνδέεται με τη σπονδυλική στήλη.
Γενικά, και οι δύο προσπελάσεις μπορούν να είναι αποτελεσματικές, αρκεί να τις επιλέξει κανείς σωστά. Πχ. μεγάλες επασβεστωμένες κήλες αφαιρούνται δύσκολα με οπισθοπλάγια προσπέλαση.