Ασθενής γυναίκα, 67 ετών παρουσίασε επιληπτική κρίση.
Η μαγνητική τομογραφία ανέδειξε ευμεγέθη χωροκατακτητική εξεργασία δεξιά κροταφικά με σημαντικό περιεστιακό οίδημα, ύποπτη για κακόηθες γλοίωμα.
Διενεργήθη δεξιά κροταφική κρανιοτομία και πλήρης εξαίρεση της βλάβης με τη βοήθεια νευροπλοήγησης, διεγχειρητικού υπερήχου αλλά κυρίως με τη χρήση 5-ALA ανοσοφθορισμού.
Η μετεγχειρητική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (substraction sequences) δείχνει πλήρη αφαίρεση της βλάβης. Η ιστολογική εξέταση ανέδειξε γλοιοβλάστωμα (IDH1/2 mutant, MGMT neg).
Η ασθενής ανάρρωσε πλήρως, και εξήλθε του νοσοκομείου την 5η μετεγχειρητική ημέρα χωρίς καμία επιπλοκή.
Σχόλιο του χειρουργού:
Τα γλοιοβλαστώματα είναι οι συχνότεροι πρωτοπαθείς κακοήθεις όγκοι του εγκεφάλου. Βασικός πυλώνας της αντιμετώπισης τους είναι η χειρουργική εξαίρεση η οποία πρέπει να είναι ολική (με βάση τα ισχύοντα κριτήρια, αυτό σημαίνει η μετεγχειρητική μαγνητική να μη δειχνει παθολογική πρόσληψη σκιαγραφικού).
Σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια αυτή προσφέρει ο ανοσοφθορισμός με 5-ALA και ο διεγχειρητικός υπέρηχος. Αν μάλιστα ο όγκος επεκτείνεται εντός ή κοντά σε περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες είναι κρίσιμες (eloquent) δηλ. έχουν σημαντικές λειτουργίες, τότε ενδεχομένως να χρειαστεί η εφαρμογή τεχνικών όπως η νευροπαρακολούθηση ή και η επέμβαση με τον ασθενή σε εκγρήγορση (ξύπνιο) (πχ. για έλεγχο του λόγου).
Είμαι της άποψης ότι η χειρουργική των γλοιωμάτων –από τεχνική σκοπιά– είναι σχετικά απλή. Αυτό που είναι σημαντικό είναι πολύ καλή προεγχειρητική προετοιμασία (πχ. με λειτουργική μαγνητική –fMRI, η οποία θα μας δείξει που είναι οι κρίσιμες περιοχές του εγκεφάλου ή με δεσμιδογραφία η οποία θα μας δείξει από που περνάνε τα νευρικά δεμάτια σε σχέση με τον όγκο του ασθενούς) καθώς επίσης και η καλή νευροπαρακολούθηση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ώστε να επιτευχθεί το ιδανικό αποτέλεσμα. Το ιδανικό αποτέλεσμα είναι η πλήρης αφαίρεση του όγκου χωρίς να προκληθεί νευρολογική βλάβη.