Ασθενής άνδρας, 31 ετών με επεισόδια κεφαλαλγίας.
H Μαγνητική Τομογραφία εγκεφάλου ανέδειξε εκτεταμένη χωροκατακτητική εξεργασία δεξιά κροταφικά με πίεση επί του σύστοιχου κροταφικού κέρατος και σημαντικό περιεστιακό οίδημα.
Αρχικά διενεργήθηκε ενδελεχής έλεγχος στα πλαίσια προετοιμασίας της χειρουργικής επέμβασης (οπτικά πεδία: φυσιολογικά), λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) και δεσμιδογραφία).
Ο ασθενής υπεβλήθη σε δεξιά κροταφική κρανιοτομία με τη βοήθεια νευροπλοηγού και διεγχειρητικού υπερήχου, νευροφυσιολογικού ελέγχου και διεγχειρητικού ανοσοφθορισμού με 5-ALA.
Η μετεγχειρητική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου ανέδειξε ολική εξαίρεση του σκιαγραφούμενου όγκου.
Μετεγχειρητικά ο ασθενής παρουσίαζε άριστη κλινική εικόνα, χωρίς κάποιο νευρολογικό έλλειμα συμπεριλαμβανομένης της όρασής του.
Προεγχειρητική Μαγνητική Τομογραφία όπου αναδεικνύεται η εκτεταμένη βλάβη δεξιά κροταφικά. Στη δεξιά εικόνα απεικονίζεται η προεγχειρητική δεσμιδογραφία και λειτουργική μαγνητική. Η δεσμιδογραφία μας δείχνει ακριβώς από που περνάνε τα σημαντικά νευρικά δεμάτια και πόση απόσταση ασφαλείας υπάρχει από τον όγκο. Η λειτουργική μαγνητική μας δείχνει πού βρίσκονται τα σημαντικά κέντρα ελέγχου του εγκεφάλου (πχ. κίνηση χεριού, ποδιού, ομιλία κλπ.) σε σχέση με τον όγκο.
Αριστερά: Με τη βοήθεια του συνδυασμού νευροπλοήγησης και διεγχειρητικού υπερήχου επιτυγχάνεται η απεικόνιση του εγκεφάλου και του όγκου σε πραγματικό χρόνο. Μ’ αυτό τον τρόπο ο χειρουργός ελέγχει την εγγύτητα με διάφορες ανατομικές δομές αλλά και την πληρότητα της εξαίρεσης. Δεξιά: Συσκότιση της αίθουσας για διεγχειρητικό ανοσοφθορισμό με 5-ALA.
Στο συγκεκριμένο περιστατικό συνδυάστηκαν πολλές σύγχρονες τεχνικές και τεχνολογίες προκειμένω να επιτευχθεί η πλήρης αφαίρεση του όγκου αλλά και η νευρολογική ακεραιότητα του ασθενούς.
Προεγχειρητικά ο όγκος και η σχέση του με τις σημαντικές ανατομικές δομές και λειτουργίες μελετήθηκε με τη βοήθεια της λειτουργικής μαγνητικής και της μαγνητικής δεσμιδογραφίας. Με απλά λόγια, αυτές οι εξετάσεις μας έδειξαν πόσο μακριά είναι ο όγκος από όλα εκείνα τα στοιχεία που θέλουμε να προφυλάξουμε.
Διεγχειρητικά χρησιμοποιήθηκε ο συνδυασμός νευροπλοήγησης με υπέρηχο. Η χρήση του υπερήχου απαιτεί ειδική εκπαίδευση, δίνει όμως στον χειρουργό τη δυνατότητα να ελέγχει συνεχώς που ακριβώς βρίσκεται και πόσο υπόλειμμα όγκου έχει μείνει. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκε νευροφυσιολογικός έλεγχος, δηλαδή με τη βοήθεια ηλεκτρικής διέγερσης εντοπίστηκε η θέση των κέντρων ελέγχου του εγκεφάλου αλλά και η θέση των νευρικών δεματίων. Τέλος, ο διεγχειρητικός ανοσοφθορισμός με 5-ALA μας επέτρεψε να αναγνωρίσουμε εστίες όγκου οι οποίες δεν ήταν ευδιάκριτες με τη χρήση του μικροσκοπίου και του “απλού” φωτισμού.