Ασθενής γυναίκα 50 ετών με αναφερόμενη επίμονη, καθημερινή οσφυαλγία, κυρίως δεξιά, αυξομειούμενης έντασης, με συνοδό συσφικτικό άλγος στην περιοχή της δεξιάς ποδοκνημικής άρθρωσης.
Από το ιστορικό αναφέρονται πολλαπλές επεμβάσεις λόγω δισκοκηλών στα διαστήματα Ο4/5 και Ο5/Ι1.
Ο απεικονιστικός έλεγχος ανέδειξε εκφύλιση του δίσκου και εικόνα οστεοαρθρίτιδας στο επίπεδο Ο5/Ι. Στην αξονική διακρίνεται επιπλέον κάταγμα στο δεξιό ισθμό.
Αποφασίστηκε η διενέργεια πρόσθιας διακοιλιακής σπονδυλοδεσίας (ALIF) Ο5/Ι1.
Η μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς ήταν ανεπίπλεκτη και η ασθενής πήρε εξιτήριο μετά από παραμονή στο νοσοκομείο για 2 νύχτες. Η ακτινογραφία έδειξε ορθή θέση του μοσχεύματος (βλ. εικόνες παρακάτω)
Σχόλιο του χειρουργού:
H τεχνική ALIF είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική τεχνική σπονδυλοδεσίας για το επίπεδο Ο5/Ι1 (και σε μερικές περιπτώσεις και για το επίπεδο Ο4/5).
Στη συγκεκριμένη ασθενή, αν αποφασίζαμε οπίσθια σπονδυλοδεσία, θα έπρεπε να χειρουργήσουμε μέσα από εκτεταμένη ουλή λόγω των προήγουμενων επεμβάσεων, αυξάνοντας σημαντικά το χειρουργικό χρόνο αλλά και τον κίνδυνο επιπλοκών. Επιπλέον, από πίσω, δε θα είχαμε τη δυνατότητα να βάλουμε τόσο μεγάλο κλωβό και να αποκαταστήσουμε τόσο αποτελεσματικά τη λόρδωση του διαστήματος. Μάλιστα, το διάστημα Ο5/Ι1 είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί συμβάλλει σημαντικά στη λόρδωση (δηλ. στη σωστή καμπύλη) της ΟΜΣΣ και είναι το σημαντικότερο στηρικτικό σημείο της μέσης.
Με την τεχνική ALIF, όπως φαίνεται και από τη σύγκριση των προεγχειρητικών εικόνων με τις μετεγχειρητικές, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε το ύψος, τη γωνία αλλά και να ανοίξουμε τα τρήματα (δηλ. τα σημεία από όπου περνάνε τα νεύρα). Η ασθενής παρέμεινε στο νοσοκομείο μόνο δύο νύχτες και εξήλθε εμφανώς βελτιωμένη.